A tartósítószerekrõl õszintén
A tartósítószerek szerepe az, hogy a penészgombák vagy baktériumok fejlődését meggátolják, a közhiedelemmel ellentétben azonban a tartósítószerek elõsegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képzõdését is. A tartósítószereket nem minden esetben kell feltünteti: fõleg akkor nem, ha az élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert használnak haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítõitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusgyümölcsök stb. tartósításához.
E201 Nátrium-szorbát ??
Az E201 - ellentétben a többi szorbinsókkal - teratogén (fejlõdési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult.
E210 Benzoesav ??
E211 Nátrium-benzoát ??
E212 Kálium-benzoát ??
E213 Kálcium-benzoát ??
A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelenkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képzõdik. Fenáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak.
E214 Etil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E216 Propil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E218 Metil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E219 Nátrium-metil (p-hidroxi-benzoát) ??
A PHB-észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa a nátrium-benzoáténak. (E211) Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Érzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhatnak.
E220 Kén-dioxid ??
E221 Nátrium-szulfit ??
E222 Nátrium-hidrogénszulfit ??
E223 Nátrium-metabiszulfit ??
E224 Kálium-metabiszulfit ??
E226 Kálcium-szulfit ??
E227 Kálcium-hidrogén-szulfit ??
E228 Káliumhidrogén-szulfit ??
A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítõszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legõsibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elõ. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is. Fõleg a fehér borok, pezsgõk, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést - rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhetõ (más anyagokkal együtthatva elõsegíti a rák kialakulását).
E230 Bifenil ??
E231 o-fenil-fenol ??
E232 Nátrium-o-fenil-fenolát ??
A citrusfélék gombaölõ szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elõsegítik a hólyagrák kialakulását (fõleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Vigyázat! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!
E233 Tiabendazol ??
A banán penészgomba elleni védõanyaga. Ezen kívül orvosság is, amelyet kiegészítõleg, peszticidként is felhasználnak. Az egerekkel folytatott kísérletek veseártalmat és fejlõdési rendellenességet jeleztek. Az E230-234-el kapcsolatos pontos toxikológiai vizsgálatok még hiányoznak sajnos. A kezelt citrusfélék és banán héjától addig is óvakodjunk!
E235 Natamicin ??
Bevált, a szervezet számára könnyen kezelhetõ szer; nemibetegségek, lábgomba és szájpenész elleni antinikotikum (gombaölõ szer). Ezidáig csak recept ellenében, vagy a bolti sajtféleségekkel lehetett beszerezni. A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek tartósítószereként is engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén félõ, hogy nõ a kórokozók vele szembeni ellenállósága, ami csökkenti a natacimin gyógyszerként való alkalmazási lehetõségeit.
E239 Hexametilén-tetramin ??
Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény és a húgyúti fertõzések esetén is alkalmaznak. Formaldehiddá alakul. Tartósítószerként való használata eddig kizárólag a Provolone-fajtájú sajtok esetében engedélyezett.
E242 Dimetil-dikarbonát ??
Úgynevezett hidegcsírátlanító anyag, amit fõleg üdítõitaloknál és dobozos teánál használnak. A dimetil-dikarbonát közvetlenül a hozzáadás után feloldódik, miközben mindenféle mellékreakcióba lép a semlegesítendõ mikrobákkal és az élelmiszerben lévõ egyéb anyagokkal. Többek között - nyomokban- metil-karbamát képzõdik (a karbamátot peszticidként is alkalmazzák).
E249 Kálium-nitrit ??
E250 Nátrium-nitrit ??
E251 Nátrium-nitrát ??
E252 Kálium-nitrát ??
A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhetõ) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevõkkel. Mindez elõsegítheti a rákkeltõ nitrózaminok kialakulását. A nitrátok különösen kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolhatják a vörösvérsejtek oxigénfelvételét, ami cianózist ("kékbetegséget") válthat ki.
E280 Propionsavak ??
E281 Nátrium-propionát ??
E282 Kálcium-propionát ??
E283 Kálium-propionát ??
A propinsav különbözõ élelmiszerek természetes alkotórésze. Patkányoknál az elõgyomorban rákhoz hasonló elváltozásokat okozhat. Egyes szakvélemények szerint ránk nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs elõgyomra. 1988-ban az NSZK-ban is betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos kenyérfajtákhoz.
E284 Borsavak ??
E285 Nátrium-tetraborát (borax) ??
Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig tiltott volt). A borátok erõsen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Mérgezés esetén ismert ellenszere nincs.
E925 Klór ??
E926 Klórdioxid ??
Az ivóvíz klórozására (csírátlanítására) használják. A klórból kloroform keletkezhet, ami zuhanyozáskor belélegezve vagy bõrön át juthat a szervezetbe. A klórozott víz ezenkívül kedvezõtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigy mûködését. A klór hasznosságának (a higiéniai szempontból kifogástalan ivóvíz) és a mellékhatásainak összevetése egyedi mérlegelést igényel.
© Copyright, Zöld Pók Hálózat 1997-98. |